Autor: Katarzyna Sikorska
Każdy rodzaj kawy, jakiego zapragniesz
Mocno pobudzające espresso, łagodne cappuccino, a może klasyczne, zrównoważone w smaku americano? Na pewno masz swój ulubiony rodzaj kawy! Dzięki ekspresom JURA możesz przygotować je za dotknięciem jednego przycisku i za każdym razem cieszyć się doskonałymi efektami. Nowoczesna technologia umożliwia przygotowanie kilkunastu różnych kawowych napojów w najlepszej kawiarnianej jakości.
Każdy rodzaj parzonej kawy można dostosować do indywidualnych gustów czy pojemności ulubionej filiżanki. Niezależnie jednak od typu wybranej kawy, jej mocy i wielkości, ekspresy JURA wydobywają maksimum aromatu i smaku z każdej mieszanki ziaren. Mają również unikalne funkcje, takie jak możliwość ekstrakcji kawy na zimno czy aromatyzowanie pianki mlecznej bezpośrednio podczas spieniania mleka za pomocą dołączonej nakładki do syropu.
Klasyka i minimalizm, czyli kawy czarne
Absolutną klasyką, a jednocześnie bazą dla innych rodzajów kawy jest oczywiście espresso. To skoncentrowany napój o intensywnym smaku i aromacie. Pojemność espresso jest niewielka (25 ml), jednak stanowi esencję tego, co w kawie najlepsze: jest gęste, pełne smaku, pobudzające. Jak przygotować idealne espresso? Z pomocą przychodzą np. ekspresy JURA, bowiem każdy z nich posiada opatentowaną technologię P.E.P.® (Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej) stworzoną z myślą o wydobyciu maksymalnego smaku i aromatu nawet z kaw o niewielkich objętościach. Dzięki P.E.P.® podczas parzenia kawy ekspres dostarcza gorącą wodę ze zbiornika do jednostki ze zmielonymi ziarnami w sposób pulsacyjny, co daje im więcej czasu na rozwinięcie wyjątkowych walorów smakowych, które zadowolą nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Espresso nie jest jednak jedynym rodzajem czarnej kawy! Od niego wszystko się zaczyna, jednak na pewno na nim nie kończy. Kawowi smakosze docenią również:
- Americano – to kawa, w której do espresso dodana zostaje woda, przez co uzyskuje się łagodniejszy smak. Proporcje zwykle wynoszą około 1:2 lub 1:3, czyli jedno espresso na dwie lub trzy części wody;
- Doppio – inaczej podwójne espresso;
- Ristretto – to wariacja na temat espresso: ma mniejszą pojemność (22 ml), a proces jej ekstrakcji trwa krócej. Charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem i mniejszą zawartością kofeiny;
- Lungo – ma objętość około 50-60 ml i delikatniejszy smak w porównaniu do klasycznego espresso. Włoskie słowo "lungo" oznacza "długi", co nawiązuje do dłuższego czasu parzenia.
Ekspresy JURA pozwalają na przygotowanie kawowych napojów za dotknięciem jednego przycisku.
Espresso, cortado czy cappuccino – niezależnie od tego, co wybierasz, za każdym razem możesz liczyć na doskonałe efekty.
A może orzeźwiająca kawa na zimno albo aromatyzowana mleczna pianka? Ekspresy JURA również to potrafią.
Łagodne kawy mleczne: z pianką czy bez?
Badania pokazują, że ponad połowa z nas najchętniej sięga po kawę z dodatkiem mleka. Nic dziwnego – ma łagodniejszy smak i uzależniającą, kremową konsystencję. Naturalna zawartość laktozy w mleku dodaje subtelnej słodyczy i niweluje goryczkę, za którą w końcu nie każdy przepada. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza cafe latte oraz cappuccino, czyli kawy z dodatkiem spienionego mleka, które tworzy na powierzchni napoju elegancką, aksamitną warstwę (latte zawiera więcej mleka w porównaniu do cappuccino). Nie można też zapominać o latte macchiato – czyli odmianie latte z większą ilością piany i z mniejszą zawartością espresso. To właśnie ta kawa wyróżnia się efektownymi trzema warstwami i zwykle jest podawana w wysokich, przezroczystych szklankach.
Miłośnicy kawy z mlekiem mogą również sięgnąć po:
- Flat white – to espresso z cienką warstwą spienionego mleka, dzięki której kawa jest intensywna i jednocześnie aksamitna;
- Cortado – składa się z espresso i podgrzanego, ale niespienionego mleka.
Jakość kawy mlecznej w dużym stopniu zależy od systemu spieniającego w ekspresie. W ekspresach JURA spienianie i dodawanie mleka odbywa się automatycznie, dzięki czemu zachowane są idealne parametry, jak temperatura czy proporcje. W urządzeniach wykorzystano również szereg zaawansowanych rozwiązań, jak Technologia Gładkiej Pianki, w której mleko jest dwukrotnie spieniane w oddzielnych komorach, tworząc specjalny rodzaj pianki mlecznej. Prawdziwą innowacją jest także funkcja Sweet Foam, dostępna w ekspresie JURA J8. Urządzenie aromatyzuje mleczną piankę bezpośrednio podczas przyrządzania napoju, zapewniając lepsze efekty, niż uzyskuje się po prostu dodając syrop do już zaparzonej kawy. Wystarczy wlać syrop do specjalnej nakładki i przymocować ją do dyszy spieniającej mleko.
Kawa na zimno – to dopiero orzeźwienie!
Kawa wcale nie musi być gorąca, by pobudzać! W wielu miejscach na świecie od setek lat pija się kawę na zimno. Przykładowo w Grecji szalenie popularne jest freddo, czyli kawowy napój robiony z podwójnego espresso, uzupełnionego kostkami lodu i energicznie potrząsanego w shakerze aż do osiągnięcia pysznej, orzeźwiającej pianki. Freddo można podawać też z dodatkiem spienionego mleka. Co ciekawe, pierwsze dowody na kawę przygotowywaną na zimno pochodzą z Japonii, gdzie była znana już w XVII wieku! Nosiła nazwę Kyoto-Style Japanese Coffee i do złudzenia przypominała tak chętnie pite obecnie cold brew. To coś zupełnie innego niż schłodzona kawa z lodem!
Receptura cold brew opiera się na macerowaniu zmielonego ziarna kawy w chłodnej wodzie, a proces ten trwa od kilku do kilkunastu godzin. Uzyskany w ten sposób ekstrakt jest intensywny w smaku, a jednocześnie orzeźwiający i klarowny. Podobny efekt można jednak uzyskać dużo łatwiej i… zaledwie w 95 sekund. Wystarczy naciśnięcie jednego przycisku! Firma JURA opracowała bowiem nowatorski sposób przyrządzania kawy na zimno typu cold brew w ekspresach automatycznych. Proces ten polega na pulsacyjnym tłoczeniu zimnej wody pod wysokim ciśnieniem przez świeżo zmieloną kawę. W efekcie otrzymuje się kawę orzeźwiającą, o wspaniale zrównoważonym aromacie i wyraźniej odczuwanych nutach owocowych. Funkcja ta jest dostępna w ekspresie Jura Z10.