WP sponsor: Jura

Świeżo mielona nie z kapsułki

Raz a dobrze, czyli idealny prezent na lata

Badania pokazują, że przeciętny Polak pije około 92 litrów kawy rocznie, co przekłada się na nieco więcej niż jedną filiżankę dziennie. Co ciekawe, najczęściej po napój ten sięgamy w domu – rano lub przed południem. Warto więc zadbać o to, by kawa pita w domowym zaciszu była jak najlepsza: zaparzona z wysokiej jakości ziaren i… z pomocą ekspresu o bardzo dobrych parametrach. W końcu urządzenia do użytku domowego mogą zaparzyć równie smaczną kawę jak ekspresy, po które sięgają doświadczeni bariści!

Kawa w domu to czysta przyjemność

Domowy ekspres pozwala cieszyć się ulubioną kawą zawsze, gdy masz na nią ochotę.

Dobry ekspres do kawy to doskonały prezent – zarówno dla bliskiej osoby, jak i dla samego siebie. Dzięki niemu każdego dnia i o każdej porze można rozpieszczać się filiżanką aromatycznej kawy – i to dokładnie taką, jaką lubi się najbardziej. Wyobraź sobie, że tylko minuty dzielą moment przebudzenia od chwili, gdy poczujesz pobudzający zapach ulubionego napoju. Wcale nie trzeba iść do kawiarni, by cieszyć się takimi doznaniami!

Zachęca też do kawowych eksperymentów i szukania nowych doznań.

Dobre ekspresy za naciśnięciem jednego przycisku przyrządzają całą gamę kawowych specjałów: od intensywnego espresso po łagodne latte machiato. Mielą ziarna (dzięki czemu zapewniają niezrównany aromat i smak!), spieniają mleko i dopasowują parametry parzenia do rodzaju napoju i indywidualnych preferencji użytkownika – tak, by za każdym razem zaserwować kawę o idealnej mocy, smaku, temperaturze i pojemności. Pozwalają jednocześnie na eksperymentowanie z różnymi rodzajami kawy, mlekiem, dodatkami… Sprawią ogromną radość zarówno doświadczonemu kawoszowi (który nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki kawy), jak i osobie, która dopiero kształtuje swój gust i uczy się, co znaczy naprawdę dobre espresso.

Jaki ekspres wybrać, by służył przez lata?

Pozostaje jednak pytanie: który ekspres okaże się prezentem na lata? Świetnymi opiniami wśród koneserów cieszą się urządzenia marki Jura – utożsamia się je z najlepszą jakością kawy (którą uzyskują dzięki precyzyjnym parametrom parzenia) i prostą obsługą. Szwajcarska jakość sprawia, że są naprawdę trwałe i niezawodne.

Jura oferuje różnorodne modele do użytku domowego, które zachwycają ponadczasowym designem i zaawansowanymi funkcjami, takimi jak możliwość aromatyzowania mlecznej pianki syropem czy ekstrakcji kawy na zimno i przyrządzenia orzeźwiającego cold brew.

Ekspres ekspresowi nierówny

Wybór ekspresów do kawy jest naprawdę szeroki. Urządzenia te różnią się m.in. rodzajem używanej kawy czy stopniem automatyzacji. Za najlepsze do użytku domowego, a jednocześnie najłatwiejsze w obsłudze uchodzą urządzenia automatyczne, wyposażone w młynek z regulacją mielenia i zintegrowany system mleczny. Okazuje się jednak, że również i w tej kategorii ekspres ekspresowi nierówny.

Najważniejsze funkcje i parametry ekspresów do kawy 

W zaawansowanym ekspresie do kawy wszystko odbywa się automatycznie. Wystarczy wsypać ziarna, napełnić pojemnik z wodą i dotknąć przycisk lub ikonę odpowiadające wybranemu napojowi. Ekspres zmieli ziarna, dobierze odpowiednią ilość wody i temperaturę parzenia. Mimo że zasada działania w większości tego typu urządzeń jest taka sama, to różnią się one szeregiem parametrów i funkcji. Warto zwrócić uwagę na: 

●       Młynek powinien dawać możliwość regulowania grubości mielenia i dopasowania go do własnych preferencji smakowych. Najlepsze ekspresy są wyposażone w młynki żarnowe, które nie nagrzewają się w czasie pracy, a jednocześnie zapewniają doskonałe, powtarzalne efekty. 

●       System mleczny – może to być zewnętrzna dysza parowa lub system automatyczny, który pozwala na przygotowanie latte i cappuccino za naciśnięciem jednego przycisku. Niektóre urządzenia mają wbudowany pojemnik na mleko, inne pobierają je z zewnątrz przez rurkę. 

●       Możliwość personalizacji – najlepsze ekspresy pozwalają na dopasowanie ilości czy mocy kawy do indywidualnych upodobań.

●       Dostępność różnych rodzajów kawowych napojów – wiele urządzeń ma zapisane optymalne parametry parzenia dla espresso, cappuccino czy latte. Niektóre modele oferują jednak jeszcze szerszy wybór: np. Jura E8 automatycznie zaparzy aż 17 rodzajów kawy, a Jura Z10 przygotuje nawet orzeźwiające cold brew. 

●       Sposób obsługi – za pomocą dotykowego ekranu z ikonami lub dzięki przyciskom i pokrętłom. Ważne, by elementy służące do sterowania były czytelne i wyraźne, a korzystanie z nich – intuicyjne. 

Ekspres Jura C8 automatycznie zaparzy espresso, latte machiato czy cappuccino.

Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej zapewnia doskonałe efekty w jakości znanej bywalcom kawiarni.

Ekspres pozwala dopasować grubość mielenia ziaren, ilość wody czy mleka.

Niektóre modele oferują też takie udogodnienia, jak możliwość zaparzenia dwóch kaw jednocześnie, regulowana wysokość wylewki (dzięki której wypijesz kawę w ulubionej filiżance niezależnie od jej wielkości) czy dostęp do ustawień z poziomu aplikacji mobilnej. 

Nie każdy ekspres to potrafi 

Ekspresy Jura wyróżniają się wieloma innowacjami technicznymi, które pozwalają osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty parzenia kawy.

Zapewniają maksymalną przyjemność, wydobywając pełnię smaku i aromatu z każdej mieszanki ziaren. Mają też unikalne funkcje, takie jak możliwość ekstrakcji kawy na zimno czy aromatyzowanie pianki mlecznej bezpośrednio podczas spieniania mleka za pomocą dołączonej nakładki do syropu.

Bez tych funkcji ani rusz

Dobry ekspres to inwestycja na lata, warto więc postawić na model z zaawansowanymi funkcjami i wykorzystujący innowacyjne technologie – zakup zwróci się zaskakująco szybko (w końcu ceny w kawiarniach nie należą do niskich!), a ty będziesz cieszyć się najlepszymi efektami. Warto wybierać więc urządzenia nowoczesnego typu, wyposażone dodatkowo w różnego rodzaju udogodnienia. Ekspresy marki Jura wyróżniają się szeregiem nowoczesnych funkcji, które pozwalają wynieść kawowe doświadczenia na zupełnie nowy poziom.

    • Cold Extraction Process - orzeźwiająca kawa na zimno
    • Sweet Foam - mleczna kawa na słodko
    • J.O.E® - sterowanie za pomocą smartfona

Ekspresy marki Jura wyróżniają się szeregiem nowoczesnych funkcji , które pozwalają wynieść kawowe doświadczenia na zupełnie nowy poziom

Cold Extraction Process, czyli orzeźwiająca kawa na zimno

Kawa na zimno, przygotowywana w domowych warunkach, to zazwyczaj klasycznie parzony napój, który potem zostaje schłodzony. W przypadku ekspresu Jura Z10 proces ekstrakcji odbywa się z użyciem zimnej wody, pulsująco, pod wysokim ciśnieniem i z grubiej mielonych ziaren. Pozwala to wydobyć z kawy całą paletę zupełnie nowych smaków – można wyczuć bowiem orzeźwiające, owocowe aromaty, nietłumione przez goryczkę. Tak przygotowany napój smakuje jak długo macerowane na zimno cold brew – ale jest dostępny w 95 sekund, za dotknięciem jednego przycisku. Ekspres przyrządza na zimno również mleczne kawy: cappuccino, flat white czy latte machiato.

Cold Extraction Press polega na przygotowaniu kawy przy użyciu zimnej wody. To prawdziwa innowacja!

Jednostka zaparzająca ósmej generacji pozwala na maksymalne wykorzystanie aromatu i smaku kawy.

W młynku P.R.G. elektronicznie ustawia się stopień zmielenia ziaren – niewiele ekspresów na to pozwala.

Sweet Foam – mleczna kawa na słodko

Innowacyjna funkcja Sweet Foam, którą można znaleźć w ekspresie Jura J8, pozwala przygotować w domowym zaciszu wyśmienitą kawę smakową – taką, jaką można zamówić w najlepszych kawiarniach. Ekspres aromatyzuje mleczną piankę bezpośrednio podczas spieniania mleka, zapewniając lepsze efekty, niż uzyskuje się, po prostu dodając syrop do już zaparzonej kawy. Syrop wlewa się do specjalnej nakładki, którą następnie należy przymocować do dyszy spieniającej mleko. Stopień intensywności smaku i słodyczy w kawie można dostosować do swoich preferencji, dodając mniej lub więcej syropu.

J.O.E®, czyli sterowanie za pomocą smartfona

Wszystkie ekspresy JURA są kompatybilne z J.O.E.® – systemem umożliwiającym obsługę ekspresu za pośrednictwem smartfona (połączenie odbywa się za pomocą Bluetooth lub Wi-Fi). Pozwala to nie tylko na łatwy dostęp do bieżących komunikatów o konserwacji urządzenia czy konieczności dosypania ziaren, lecz także… na zdalne rozpoczęcie przygotowania napoju. Gdy podejdziesz do urządzenia, ulubiona kawa będzie już na ciebie czekać.

Druga połowa kawowego sukcesu? Konserwacja i czyszczenie

Dobry ekspres do kawy jest urządzeniem, które posłuży przez lata – wymaga jednak odpowiedniej konserwacji! To właśnie regularne czyszczenie okazuje się niezbędne do prawidłowego działania urządzenia i przedłuża czas jego eksploatacji. Brak konserwacji nie tylko negatywnie wpłynie na trwałość mechanizmów, lecz także może zmienić na gorsze smak i aromat kawy.

Automatyczne czyszczenie i płukanie 

Ekspresy do kawy Jura są wyposażone w automatyczne programy konserwacyjne.

Wszystko dzieje się automatycznie, za naciśnięciem jednego przycisku. Czyszczenie ekspresów Jura jest więc tak samo łatwe, jak robienie w nich kawy

Po uruchomieniu czyszczenia pojawia się prośba o wrzucenie tabletki. Następnie przy użyciu dedykowanego preparatu i gorącej wody odbywa się czyszczenie, które zabija zarazki oraz rozpuszcza fusy, oleje i tłuszcze w jednostce zaparzającej. Ekspresy są również wyposażone w program czyszczenia systemu mlecznego – zapobiega to zaburzeniu smaku kawy przez dostające się do niej zalegające resztki mleka. Ważne jednocześnie, by korzystać z oryginalnych środków czyszczących Jura, które są dopasowane do konkretnych programów i materiałów, zastosowanych w urządzeniach. 

Czyszczenie ekspresów Jura jest tak łatwe, jak robienie w nich

Czyszczenie ekspresów Jura jest tak łatwe, jak robienie w nich

Filtr wody 

Kawa w dużym stopniu składa się z wody, nic więc dziwnego, że jakość i czystość tego płynu znacząco wpływa na efekt parzenia. Tymczasem woda może zawierać różnego rodzaju osady mineralne, a nawet śladowe ilości ołowiu czy chloru. Dlatego tak istotne okazuje się używanie dobrych filtrów, które zapewnią optymalną jakość i twardość wody. Filtry Claris do ekspresów Jura zachowują minerały i związki fluoru, które są ważnymi nośnikami smaku, redukują za to wapń (przygaszający smak i zapach kawy) i wszystkie substancje szkodliwe. Zapobiega to też zakamienieniu mechanizmów, co mogłoby zaburzyć przepływ wody i dobór właściwej temperatury do parzenia. Należy jednocześnie pamiętać o regularnej wymianie filtra – ekspres poinformuje, kiedy najlepiej to zrobić.

Kawa nie tylko w filiżance

Kawa to nie tylko przyjemność sama w sobie, lecz także... ważny składnik wielu potraw obiadowych i deserów. Jej jakość przekłada się bezpośrednio na smak dań, więc – nawet jeśli w danym momencie traktujesz ją tylko jako "półprodukt" – warto zadbać o odpowiednie jej zaparzenie (najlepiej w dobrym ekspresie). Bogaty, głęboki smak i aromat kawy doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Warto więc nieco poeksperymentować z nią w kuchni!

Kawowy deser znany na całym świecie 

Najbardziej znanym kawowym deserem na świecie jest bez wątpienia pochodzące z Włoch tiramisu. Charakterystyczny smak zawdzięcza biszkoptom nasączonym mocną kawą, przełożonym kremem z serka mascarpone, jajek i cukru. Robi się go naprawdę łatwo i szybko – w końcu nie wymaga pieczenia.

  • Należy zacząć od zaparzenia około 200 ml czarnej kawy (szklanka ma najczęściej 250 ml). To w nim będziesz zamaczać z obu stron biszkopty – najlepiej sprawdzą się te podłużne.
  • Teraz można przejść do przygotowania kremu. Pierwszym krokiem powinno być wybranie trzech jajek i oddzielenie białek od żółtek. Żółta utrzyj z około 60 g cukru pudru, białka ubij mikserem do uzyskania dość sztywnej piany. Z żółtkami wymieszaj opakowanie serka mascarpone (500 g), a następnie dodaj pianę z białek. Krem warto wstawić na 5-10 minut do lodówki.
  • Nasączone kawą biszkopty ułóż w wybranym naczyniu, tak, by zakryły dno. Następnie posmaruj je dość grubą warstwą kremu. Powtórz te czynności, układając kolejne warstwy.

Całość można posypać jeszcze kakao lub zmieloną drobno kawą.

Tiramisu najlepiej smakuje podawane schłodzone i w towarzystwie… ulubionej kawy.

Kawa jest świetnym dodatkiem do dań słodkich i wytrawnych. Zdziw

Na tiramisu nie kończy się jednak lista kawowych słodkości! Kawa doskonale sprawdza się również do aromatyzowania lodów czy jako kontrastowy dodatek do owoców: zarówno kwaskowych (np. wiśni i żurawiny), jak i tych słodkich. Często wykorzystuje się ją też do wyrabiania kremów do ciast i tortów.

Kawa w daniach głównych 

Kawę warto dodać również do śniadań i przekąsek na słodko, takich jak popularne owsianki i jaglanki. Będzie wspaniałym dodatkiem do granoli, naleśników czy gofrów.

Kawa świetnie sprawdza się również jako składnik dań typowo wytrawnych. Idealnie pasuje do marynaty do mięs: wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka – zwłaszcza tych przygotowywanych na grillu. Podkręca ich smak, nadając im nieco dymny aromat. Zaskakująco dobrze komponuje się z ketchupem, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Odrobina kawy wspaniale podkręca również smak mięsa w daniach takich jak gulasz czy chili con carne.

Design dopracowany w każdym detalu

Parzenie kawy to prawdziwy rytuał, który oddziałuje na wszystkie zmysły. Przyjemność może sprawiać nie tylko smak i aromat ulubionego napoju. Ważne okazują się również...wrażenia estetyczne. Wielu z nas ma w końcu ulubioną filiżankę czy kubek budzący przyjemne skojarzenia. Kawa w takim naczyniu smakuje jeszcze lepiej! Zachwyt budzić może ponadto sama bryła ekspresu do kawy – coraz częściej doceniamy bowiem zarówno funkcjonalność urządzeń, jak i ich wygląd.

Automatyczne ekspresy JURA nie tylko pozwalają cieszyć się kawą jak z najlepszej kawiarni (i to bez wychodzenia z domu!), lecz wyróżniają się doskonałym wzornictwem. Projektanci urządzeń wiedzą bowiem, że sprzęt, który zajmuje ważne miejsce na kuchennym blacie, powinien być również jego ozdobą. Ekspresy JURA charakteryzują się dbałością o szczegóły, użyciem wysokiej jakości materiałów i precyzyjnym wykonaniem.

Połączenie estetyki z funkcjonalnością 

Celem projektantów JURA jest nadanie ekspresowi takiego kształtu, który będzie wyglądał świeżo i nowocześnie nawet po wielu latach. W parze z trwałością idzie ponadczasowy design, aktualny mimo zmieniających się trendów. Stąd też sięganie po najwyższej jakości materiały i precyzja ich obróbki, a także formowanie bryły urządzenia z wykorzystaniem subtelnych, harmonijnych krzywizn.

Dużo uwagi poświęcono również elementom, które bezpośrednio wpływają na intuicyjność obsługi ekspresów, takim jak przejrzysty wyświetlacz dotykowy i minimalistyczne fizyczne przyciski. Umożliwiają daleko posuniętą personalizację i pozwalają na szybki, łatwy wybór konkretnego rodzaju kawy, jaki ma zostać zaparzony. 

Fokus na detale 

Ekspresy JURA nie bez powodu budzą skojarzenia z klasą premium – już same szlachetne akcenty, zdradzają zamiłowanie do detalu. W końcu często w szczegółach tkwi prawdziwa moc i to one sprawiają, że dane urządzenie wyróżnia się na tle innych z tej samej kategorii. Przejrzysty, harmonijny design ekspresów JURA zostaje więc dopełniony m.in. przez: 

  • falisty zbiornik na wodę, który kojarzy się ze strukturą diamentu lub delikatnie wzburzoną morską tonią, dzięki czemu prezentuje się szalenie wytwornie. Nie jest jedynie elementem konstrukcyjnym, lecz także istotnym akcentem stylistycznym;
  • wysokiej jakości tackę na filiżanki z chromowanym wykończeniem;
  • harmonijnie ukształtowaną osłonę filtra;
  • wklęsło-wypukły aluminiowy front nawiązujący do krzywizny fal. Świadczy o kunszcie rzemieślniczym na najwyższym poziomie. 

Zbiornik na wodę o falistym wzorze

Wyraźny wyświetlacz z szerokimi możliwościami personalizacji

Tacka z chromowanym wykończeniem

Co ważne, szlachetne, designerskie rozwiązania są obecne w ekspresach do kawy JURA niezależnie od ich rozmiaru. Tu nie ma miejsca na kompromisy! Nawet najmniejszy automatyczny ekspres ENA 8 wyróżnia się wzornictwem na najwyższym poziomie.

Każdy rodzaj kawy, jakiego zapragniesz

Mocno pobudzające espresso, łagodne cappuccino, a może klasyczne, zrównoważone w smaku americano? Na pewno masz swój ulubiony rodzaj kawy! Dzięki ekspresom JURA możesz przygotować je za dotknięciem jednego przycisku i za każdym razem cieszyć się doskonałymi efektami. Nowoczesna technologia umożliwia przygotowanie kilkunastu różnych kawowych napojów w najlepszej kawiarnianej jakości.

Każdy rodzaj parzonej kawy można dostosować do indywidualnych gustów czy pojemności ulubionej filiżanki. Niezależnie jednak od typu wybranej kawy, jej mocy i wielkości, ekspresy JURA wydobywają maksimum aromatu i smaku z każdej mieszanki ziaren. Mają również unikalne funkcje, takie jak możliwość ekstrakcji kawy na zimno czy aromatyzowanie pianki mlecznej bezpośrednio podczas spieniania mleka za pomocą dołączonej nakładki do syropu.

Klasyka i minimalizm, czyli kawy czarne

Absolutną klasyką, a jednocześnie bazą dla innych rodzajów kawy jest oczywiście espresso. To skoncentrowany napój o intensywnym smaku i aromacie. Pojemność espresso jest niewielka (25 ml), jednak stanowi esencję tego, co w kawie najlepsze: jest gęste, pełne smaku, pobudzające. Jak przygotować idealne espresso? Z pomocą przychodzą np. ekspresy JURA, bowiem każdy z nich posiada opatentowaną technologię P.E.P.® (Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej) stworzoną z myślą o wydobyciu maksymalnego smaku i aromatu nawet z kaw o niewielkich objętościach. Dzięki P.E.P.® podczas parzenia kawy ekspres dostarcza gorącą wodę ze zbiornika do jednostki ze zmielonymi ziarnami w sposób pulsacyjny, co daje im więcej czasu na rozwinięcie wyjątkowych walorów smakowych, które zadowolą nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Espresso nie jest jednak jedynym rodzajem czarnej kawy! Od niego wszystko się zaczyna, jednak na pewno na nim nie kończy. Kawowi smakosze docenią również:

  • Americano – to kawa, w której do espresso dodana zostaje woda, przez co uzyskuje się łagodniejszy smak. Proporcje zwykle wynoszą około 1:2 lub 1:3, czyli jedno espresso na dwie lub trzy części wody;
  • Doppio – inaczej podwójne espresso;
  • Ristretto – to wariacja na temat espresso: ma mniejszą pojemność (22 ml), a proces jej ekstrakcji trwa krócej. Charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem i mniejszą zawartością kofeiny;
  • Lungo – ma objętość około 50-60 ml i delikatniejszy smak w porównaniu do klasycznego espresso. Włoskie słowo "lungo" oznacza "długi", co nawiązuje do dłuższego czasu parzenia.

Łagodne kawy mleczne: z pianką czy bez?

Badania pokazują, że ponad połowa z nas najchętniej sięga po kawę z dodatkiem mleka. Nic dziwnego – ma łagodniejszy smak i uzależniającą, kremową konsystencję. Naturalna zawartość laktozy w mleku dodaje subtelnej słodyczy i niweluje goryczkę, za którą w końcu nie każdy przepada. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza cafe latte oraz cappuccino, czyli kawy z dodatkiem spienionego mleka, które tworzy na powierzchni napoju elegancką, aksamitną warstwę (latte zawiera więcej mleka w porównaniu do cappuccino). Nie można też zapominać o latte macchiato – czyli odmianie latte z większą ilością piany i z mniejszą zawartością espresso. To właśnie ta kawa wyróżnia się efektownymi trzema warstwami i zwykle jest podawana w wysokich, przezroczystych szklankach.

Miłośnicy kawy z mlekiem mogą również sięgnąć po:

  • Flat white – to espresso z cienką warstwą spienionego mleka, dzięki której kawa jest intensywna i jednocześnie aksamitna;
  • Cortado – składa się z espresso i podgrzanego, ale niespienionego mleka.

Jakość kawy mlecznej w dużym stopniu zależy od systemu spieniającego w ekspresie. W ekspresach JURA spienianie i dodawanie mleka odbywa się automatycznie, dzięki czemu zachowane są idealne parametry, jak temperatura czy proporcje. W urządzeniach wykorzystano również szereg zaawansowanych rozwiązań, jak Technologia Gładkiej Pianki, w której mleko jest dwukrotnie spieniane w oddzielnych komorach, tworząc specjalny rodzaj pianki mlecznej. Prawdziwą innowacją jest także funkcja Sweet Foam, dostępna w ekspresie JURA J8. Urządzenie aromatyzuje mleczną piankę bezpośrednio podczas przyrządzania napoju, zapewniając lepsze efekty, niż uzyskuje się po prostu dodając syrop do już zaparzonej kawy. Wystarczy wlać syrop do specjalnej nakładki i przymocować ją do dyszy spieniającej mleko.

Kawa na zimno – to dopiero orzeźwienie!

Kawa wcale nie musi być gorąca, by pobudzać! W wielu miejscach na świecie od setek lat pija się kawę na zimno. Przykładowo w Grecji szalenie popularne jest freddo, czyli kawowy napój robiony z podwójnego espresso, uzupełnionego kostkami lodu i energicznie potrząsanego w shakerze aż do osiągnięcia pysznej, orzeźwiającej pianki. Freddo można podawać też z dodatkiem spienionego mleka. Co ciekawe, pierwsze dowody na kawę przygotowywaną na zimno pochodzą z Japonii, gdzie była znana już w XVII wieku! Nosiła nazwę Kyoto-Style Japanese Coffee i do złudzenia przypominała tak chętnie pite obecnie cold brew. To coś zupełnie innego niż schłodzona kawa z lodem!

Receptura cold brew opiera się na macerowaniu zmielonego ziarna kawy w chłodnej wodzie, a proces ten trwa od kilku do kilkunastu godzin. Uzyskany w ten sposób ekstrakt jest intensywny w smaku, a jednocześnie orzeźwiający i klarowny. Podobny efekt można jednak uzyskać dużo łatwiej i… zaledwie w 95 sekund. Wystarczy naciśnięcie jednego przycisku! Firma JURA opracowała bowiem nowatorski sposób przyrządzania kawy na zimno typu cold brew w ekspresach automatycznych. Proces ten polega na pulsacyjnym tłoczeniu zimnej wody pod wysokim ciśnieniem przez świeżo zmieloną kawę. W efekcie otrzymuje się kawę orzeźwiającą, o wspaniale zrównoważonym aromacie i wyraźniej odczuwanych nutach owocowych. Funkcja ta jest dostępna w ekspresie Jura Z10.